Kayahan Uygur, Güneş Gazetesi’nde 23 Ekim 2016 günü yayınlanan “Afrika’dan Dünya Sistemine İsyan” başlıklı köşe yazısında Güney Afrika ekonomisine ve Uluslararası Ceza Mahkemesi ile ilişkilerine dair hatalarını sıralamış:

"Güney Afrika halkı Nelson Mandela’nın önderliğinde verdiği mücadeleyle ancak 1994 yılında ırklar arasında eşitlik öngören bir sisteme, serbest seçimlere ve dünyadaki biricik demokratik sistem olan “çoğunluk demokrasisine” geçebilmiştir."

Çoğunlukçu değil, çoğulcu demokrasiye geçmişlerdir. Dünyanın biricik demokratik sistemi olarak da çoğunlukçu, yani mutlak demokrasi nitelenemez. Zervişin fikri, zikri misali söz konusu galiba.

"Güney Afrika, 54 milyonluk nüfusa sahiptir ve kara kıtanın en zengin ülkesidir."

Kayahan Uygur, zenginliği GSYH büyüklüğüne göre tanımlamış yazısında. GSYH büyüklüğüne göre kara kıtanın en zengin ülkesi Güney Afrika değil, Nijerya’dır. Nijerya, 2014 yılında ülkenin GSYH hesaplama şeklinin, üretim ve tüketim yapısındaki değişiklikleri yansıtacak şekilde değiştirilmesiyle Güney Afrika’nın önüne geçmiştir.

"350 milyarlık yıllık milli geliriyle dünyanın 33'üncü ekonomisidir."

IMF Küresel Ekonomik Görünüm Raporu 2016 yılı Ekim ayı versiyonuna göre, 2014 yılında 351,6 milyar dolar büyüklüğündeki Güney Afrika ekonomisi, 2015 yılı sonu itibarıyla 314,7 milyar dolara, 2016 yılı sonu tahminine göre ise 280 milyar dolar civarına gerilemiştir. Dünya skalasında ise 39.luğa düşmüştür.

"Afrikalıların gururu olan bu ülke şimdi dünya politikasında da bir ilki başarmaktadır. Güney Afrika Cumhuriyeti, merkezi Lahey’de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni (UCM) tanımayacağını açıklamıştır."

Güney Afrika, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni tanımayan ilk ülke değildir. 122 ülkenin UCM’ye taraf olduğu düşünüldüğünde Kuzey Kore gibi UCM’ye taraf olmayan yığınla örnek karşısında bu iddia biraz zayıf kalıyor. Ancak, Burundi’nin UCM’den çekilmeye ilişkin yasa tasarısını çoktan 2016 yılı Ekim ayı içerisinde kabul ettiği düşünüldüğünde Kayahan Uygur’un iddiası boşa çıkıyor.

"Güney Afrika Cumhuriyeti Afrika’da ticari ilişkilerini de geliştirerek bölgesel bir güç olma yönünde ilerlemektedir. Başkan Zuma’nın eşi Afrika Birliği Başkanlığı’na seçilmiştir. Böylece bu ülkenin liderlik pozisyonu güçlenmiştir."

Nkosazana Dlamini Zuma, Güney Afrika’nın Başkanı Zuma’nın eski eşidir. Ayrıca, Afrika Birliği Komisyonu Başkanlığına seçilmiştir, Afrika Birliği Başkanlığına değil. İkisi farklı pozisyonlardır.

 

Yorumunuzu yazınız...