Eflatun’a Atfedilen “Eflatun’a Sormuşlar” Başlıklı İnsanoğlunun Davranışları Hakkındaki Sözler Anonim Bir Şiirdendir

Platon’a atfedilen insanoğlunun davranışları hakkındaki sözler aslında anonimdir.  

“Eflatun’a sormuşlar” ya da “Platon’a sormuşlar” başlığıyla paylaşılan metin şu şekilde:

Eflatun’a sormuşlar:

– İnsanoğlunun sizi en çok şaşırtan iki davranışı nedir?

– Çocukluktan sıkılırlar ve büyümek için acele ederler. Ne var ki çocukluklarını özlerler. Para kazanmak için sağlıklarını yitirirler. Ama sağlıklarını geri almak için de para öderler. Yarınlarından endişe duyarken bugünü unuturlar. Sonuçta, ne bugünü, ne de yarını yaşarlar. Hiç ölmeyecek gibi yaparlar. Ancak hiç yaşamamış gibi ölürler.

– Peki siz ne öneriyorsunuz?

– Kimseye kendinizi “sevdirmeye” kalkmayın ! Yapılması gereken tek şey, sadece kendinizi “sevilmeye” bırakmaktır. Önemli olan, hayatta,”en çok şeye sahip olmak” değil,”en az şey”e ihtiyaç duymaktır.

Ancak bu metinde büyük bir hata var: Bu sözler Platon’a ait değildir.

Reata Strickland’in “Interview With God” (“Tanrı İle Sohbet“) başlıklı sayfasında 10 yıldan uzun süredir yayınlanan anonim şiirdir. Söz konusu görüntülü şiir gösterimi her ay milyonlarca ziyaret alarak uzun süre konuşulmuştu.

 

 

“Eflatun’a Sormuşlar” Hikayesini Gerçek Sanan Köşe Yazarları

Bu hataya düşmekten geri kalmadı tabiki köşe yazarları:

Nazlı Ilıcak, Sabah Gazetesinde yayınlanan 15 Mayıs 2011 tarihli “Eflatun neden şaşırdı” başlıklı yazısı ile 26 Eylül 2010 tarihli “Eflatun’dan tavsiyeler” başlıklı yazısında yukarıdaki metni aynen paylaşmış.

Reha Muhtar da Vatan Gazetesinde 5 Nisan 2014 tarihli “Hayatta en çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır önemli olan…” başlıklı yazısında “Eflatun’a sormuşlar” hurafesini köşesine taşımış.

Yaşar Süngü‘nün Yenişafak Gazetesinde 30 Ağustos 2009 tarihli “Kendini harca, yeter ki piyasa dönsün” başlıklı yazısında bu metni paylaşmış.

Mustafa Çelik, Yeni Akit Gazetesinde 12 Ağustos 2015 tarihli “Keşkelere kalmış yaşamların kuşatmaları/2” başlıklı yazısında bu yanlışa düşmüş.

Candaş Tolga Işık, Posta Gazetesinde 25 Kasım 2012 tarihli “Bir muhalefet düşünün ki” başlıklı yazısında aynı yanlışı yapmış.

Aziz Üstel, Star Gazetesinde 29 Nisan 2011 günü yayınlanan “Kemalim ‘Laf ebeliğinde Demirel, duruşunda Erdoğan’” başlıklı yazısında Platon’a ait olmayan sözlere yer vermiş.

 

* Bahse konu ihtisapta Muhtesip.com arşivinden istifade edilmiştir.

Yorumunuzu yazınız...